Вие сте тук

Разопаковане на новата камера в EVE Online

снимка на Krastyo

Разопаковане на новата камера

Добър ден, космонафти. През последните няколко месеца работихме усилено над подобряване на камерата в EVE Online. Първоначално пуснахме новата камера на тестовия сървър Singularity през Ноември, като в последсвие я добавихме като бета-опция на Tranquility през Декември. Това ни позволи да съберем огромни количества информация и обратна връзка от вас, на базата на които направихме много промени, поправки и подобрения.

Време е обаче да направим още една крачка напред, като направим новата камера включена по подразбиране (стандартна) на TQ. И тъй като промени в основните компоненти на играта могат да бъдат много деликатни, решихме да запазим опцията за изклюване на новата камера в продължение на един месец от сега. Ако, поради каквато и да е причина искате да изключите новата камера, моля пишете ни на форумите защо - по този начин ще можеш да отстраним оставащите проблеми, преди да премахнем старата камера напълно от играта.

Причината, поради която се заехме с преработката на камерата в играта е нуждата от качествена тактическа камера, която да не е постоянно закачена към определн обект в пространството. Именно такава камера ни е необходима при преработката на Capital корабите и други нови функции, които искаме да сложим в играта с EVE Online: Citadel продължението. Когато започнахме да се ровим из кода, бързо разбрахме че старата камера няма да е добър избор за основа над която да градим. Ето и пример от програмния код, който намерихме на тази тема:

/*************************************************************************************
EveCamera.h

Author: Hilmar Veigar Pétursson
Created: November 2000
OS: Win32
Project: Trinity

Description:
See EVECAMERA_Description

Dependencies:
Blue, DirectX 9.0

(c) CCP 2000
**************************************************************************************/

Искам да бъде напълно ясно, че внимателно избраната от мен фраза за “неподходяща основа”, с който описвам кода на старата камера в играта по никакъв начин не е свързано с факта, че е първоначално написан от нашето велико, всеобичащо, всезанещо, скъпо CEO (надявам се това да е достатъчно, за да си запазя работата).

Шегата настрана, изискванията и стандартите са се променили достатъчно през последните 16 години, така че макар и старата камера да си е свършила работата повече от добре откакто е създадена и да е претърпяла достатъчно поправки и подобрения през годините, време е да се пренапише изцяло. Системата, която изградихме предлага няколко, специално профилирани камери, които да ви предоставят необходимата за вас гледка в New Eden. В резултат на това, в момента имаме три различни камери вместо едната камера преди:

Орбитална камера

Орбиталната камера (ALT+2) е активна по подразбиране когато пуснете играта и е фиксирана в орбита около обект в космоса. Може да смените орбитата към нов обект като използвате “Look At” командата на избрания от вас обект. Тази камера е предназначена да даде на играчите до известна степен кинематографско чуство и се опитва да наблегне на неща като мащаб и скорост, докато се държи по начин наподобяващ старата камера.

Свойства:

  • Динамично полезрение (FOV), намалено като фокусирате обект отблизо, придавайки много по-епично чуство за мащаб и по-обширна гледка над бойното поле, когато фокусът е отдалечен.
  • Позицията на кораба на екрана се измества базирано на скоростта и посоката в която се движи, което придава много по-голямо чуество за скорост и траектория.
  • По-плавно, и все пак по-бързо мащабиране/орбитване, придружено с нови настройки за камерата в системното меню (това важи за всички режими на камерата). Мащабирането сега следва експоненциална крива, така че може да отделечите камерата максимално далеч много бързо, докато запазваме приятната детайлност в близък план на корабите.
  • Докато гледате други кораби, камерата се рее бавно, позволявайки много лесно направата на много добре изглеждащи близко прелитащи кадри. Реенето на камерата може да се изключи временно като задържите левия бутон на мишката, например когато искате по-стабилен поглед над обект отблизо. Когато гледате собствения си кораб, камерата има почти незабележимо реене, с което сме постигнали изкусен паралакс ефект на така бавно движещата се мъглявина за фон.
  • Ръчна промяна на полезрението (FOV) чрез приближаване/отдалечаване в комбинация с натиснат ALT бутон. Промяна на фокуса чрез задържане на CTRL при приближаване/отдалечаване.
  • Проследяването вече работи по същия начин както всички останали команди докато летите в космоса, вместо да има специален режим, който да се включва и изключва; може да активирате проследяването чрез бутона "Track" в “Selected Item” прозореца, радиалното меню или от контекстното меню чрез десен бутон на мишката. Бързият клавиш за проследяване остава същият: C. Начинът обаче, по който работи камерата за проследяване се променя. Обектът, който се проследява сега винаги остава в центъра на екрана, като при приближаване обектите около него се избутват встрани.
  • Новият режим за гонитба активира проследяването на кораба, който гледате в момента, заключвайки камерата централно зад короба ви. Този режим работи прекрасно, когато управлявате ръчно полета на кораба ви! А ако вече гледате собствения си кораб, този режим може да се пусне чрез натискане на бутона за орбиталната камера още веднъж, или използвайки съответният бърз клавиш.
  • Командата "Look at" вече може да се ползва и за обекти на голямо разстояние, но вместо камерата да се премести на светлини години от кораба ви, тя ще се завърти намясто, така че обекта да е в центъра на екрана, което е много приятно за, да кажем, насочено сканиране.

Тактическа камера

Тактическата камера (ALT+1) е проектирана с чисто практическа цел и работи по начин наподобяващ камерите в реално-времевите стратегии, като позволява приплъзване. Обектите могат да се прихванат чрез използването на "Look At" командата, и махнат от фокус чрез приплъзване, използвайки десния бутон на мишката. В този режим нямаме кинематографските ефекти, които са налични при орбиталната камера.

Свойства:

  • Динамично полезрение (FOV) е фиксирано на широк ъгъл и нито една от кинематографските щуротии на орбиталната камера не са налични.
  • Приплъзването става чрез задържане на десния бутон на мишката.