Вие сте тук

Subaru Forester

снимка на Krastyo

Хром

По-добре късно, отколкото никога. Няколко месеца по-късно, но все пак в рамките на същата година, колата се сдоби с нова решетка и емблема.

Наложи се решетката да се пребоядиса от сива, в правилния цвят. След пребоядисването последва слагането на хромираните елементи.

снимка на Krastyo

Хигиена за фарове

След дълго ровене, умуване и търсене на пасти за полиране, реших все пак да пробвам почистване с паста за зъби. Така или иначе фаровете попаднаха в горския списък с части за смяна, не пречи да се пробва третирането им с подръчни материали.

Ето и какво се получи след няма и 5 минути, малка тубичка паста за зъби, вода и няколко храбри салфетки.

снимка на Krastyo

Крепежни елементи

Малко странно ми звучеше, но след като няколко човека ми дадоха един и същ съвет, се реших да го пробвам. Срещу 1.50 лв. взех десетина шайби от железарията. Няма и 5 минути по-късно и малко чупене на пръсти, закрепих иначе висящата кора под предния капак.

снимка на Krastyo

Смяна на джанти

Така или иначе трябва да се освежават джантите на Форито, поне да са мъчим над нещо, което си заслужава. Не че имам нещо против оригиналните тазове на Тойота, но все пак...

Една бърза разходка до сервиза и започна размяната на гуми между Форестъра и един вече доста добре изглеждащ Аутбек.

снимка на Krastyo

Ремонт на часовник

Дори не подозирах, но изглежда свикнах да имам часовник под ръка по време на шофиране. И Фокуса, и Форестъра имат такива на удобно място. Разликата обаче е, че на Субаруто часовника не работи. След бърза проверка за изгорял бушон се наложи да потърсим помощ из знайни и незнайни форуми и страници в Интернет.

Оказва се често срещан проблем при първото поколение Форестъри. Решението се крие в лоша спойка. Та, разглобих часовника за проверка на спойките и дали е нещо видимо лесно за ремонт.

Subscribe to RSS - Subaru Forester